Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام سیدجواد حسینی کیا عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، اظهار داشت:‌ یکی از مشکلاتی که در عرضه خودرو وجود دارد آن است که این صنعت فاقد سیاست کلان و افقی است و عملاً آینده‌نگری در آن وجود ندارد و مشخص نیست که 10 سال آینده به کدام خودرو می‌رسیم. 

وی با انتقاد از برنامه‌های کلی وزرای صمت در حوزه خودرو افزود: آنها در این برنامه‌ها حرف‌های کلی می‌زنند و مشکل اساسی این است که ما هیچ برنامه جامع و آینده‌نگری در این باره نداریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عضو کمیسیون صنایع تصریح کرد: چون سیاست کلان در صنعت خودرو وجود ندارد دچار روزمرگی شده‌ایم،‌ این در حالی است که یک روز شورای رقابت این صنعت را دستخوش تغییر می‌کند و روز دیگر وزارت صمت و روز سوم التهابات بازار بر صنعت خودرو تأثیر می‌گذارد و عملا  خودروساز تکلیف خود را نمی‌داند. 

حسینی‌کیا گفت: ‌اگر سیاست صحیحی در صنعت خودرو وجود داشته باشد، دولت بایستی سیاستگذار باشد و خودروساز هم یک بنگاه اقتصادی است و براساس منافع آن بنگاه بایستی به تولید خودرو پرداخته و سود و منافعش را ببرد، اما وضعیت صنعت خودرو را هم رها نکند. 

وی تأکید کرد: تنظیم‌گری و رگلاتوری صنعت خودرو بایستی در دستان دولت باشد که البته این کار با تعرفه واردات صورت می‌گیرد؛ در حال حاضر چون سیاست کلان نظام بر عدم ورود خودرو به کشور است و ممنوعیتی در این باره وجود دارد، خودروساز سیاست‌بردار نیست و عملاً منفعت‌محور شده است و چون برایش منفعت‌بری از هر چیزی مهمتر است، هر جایی که این منفعت را ببیند، سعی می‌کند در آن حوزه حضور داشته باشد که در همین راستا هم انحصارگر است و هم قراردادهایی که با مردم منعقد می‌کنند، عملاً ترکمانچای است و طوری تنظیم می‌کنند که همه افزایش‌های قیمت خودرو به خریدار تحمیل می‌شود.

نماینده سنقر در مجلس گفت: اگر خودروسازان با وضعیت سیاسی و بین‌المللی به وجود آمده به کشورمان بیایند، باید این را بدانیم و مراقبت کنیم که بایستی بسیار دست به عصا با آنها رفتار کنیم ولی مجلس ناظر این موضوع بوده و اجازه نمی‌دهد وضعیت قبل به وجود آمده و خودروسازان خارجی به یکباره زیر تعهداتشان زده و کشورمان را رها کنند. 

عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی گفت: رنو، پژو و ... خودروسازانی بودند که در اثر تحریم‌ها کشورمان را رها کردند و رفتند، ولی باید تلاش کنیم اگر خودروسازی قرار است به کشورمان بیاید، بایستی در بحث تولید، مشارکت داشته و بداند که 20 درصد خودروی تولیدشده در کشورمان بایستی در کشور مبدأ مورد استفاده قرار گیرد تا کیفیت خودرو بالاتر رود. 

وی در توضیح این موضوع گفت: اگر خودروساز خارجی به کشورمان بیاید، بایستی نحوه قرارداد به گونه‌ای باشد که خودرویی را در کشورمان تولید کنیم که در کشور مبدأ تولید شود و عملاً آن خودرو در کشور مبدأ از رده خارج نباشد، ضمن اینکه این سیاست را هم دنبال کنیم که آن خودرو نیز بایستی ارزان‌قیمت، صادرات محور و رقابت‌پذیر باشد و آنها را مشروط کنیم که 20 درصد خودروی تولیدی بایستی در کشورشان مورد استفاده قرار بگیرد که با این کار، خودرو باکیفیت‌تری به مردم عرضه خواهد شد. 

وی گفت: کشورمان ظرفیت بالایی برای تولید خودرو دارد و از حضور کشورهای خارجی تولیدکننده خودرو اعم از چینی و اروپایی استقبال می‌کنیم، چرا که جمهوری اسلامی را در منطقه به عنوان یک خودروساز بدون کیفیت می‌شناسند که باید این ذهنیت را تغییر داده و کیفیت خودروهای تولیدی را افزایش دهیم.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی خودرو صنعت صنایع سید جواد حسینی کیا عضو کمیسیون صنایع مجلس قراردادهای خارجی تولید خودرو افزایش کیفیت خودرو صنعت خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۱۳۳۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور فعال بانک صادرات در نمایشگاه بین‌المللی نفت

​بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با حضور و مشارکت بانک صادرات ایران از ۱۹ تا ۲۲ اردیبهشت در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار می‌شود. - اخبار بازار -

به گزارش روابط‌عمومی بانک صادرات ایران، این بانک با توجه به سابقه ارزشمند پشتیبانی و حمایت از بنگاه‌ها و شرکت‌های فعال در صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، میزبان فعالان این صنعت در سالن خلیج‌فارس (سالن44) مجموعه نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران است.

حمایت از صنایع و پروژه‌های ملی از جمله مهمترین اهداف بانک صادرات ایران به شمار می‌رود و این بانک طی سالیان اخیر اقدامات قابل توجهی در این زمینه انجام داده است.

بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به عنوان بزرگترین رخداد صنعتی و تجاری ایران که سالانه با حضور جمع کثیری از شرکت‌های توانمند داخلی و خارجی در زمینه صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برپا می‌شود، فرصت مغتنمی است تا شرکت‌های فعال در این صنعت دستاوردها و محصولات خود را در معرض بازدید دست اندرکاران و متخصصان این صنعت قرار دهند و با در نظر گرفتن روند تقاضای بازارها و سمت و سوی رشد این صنعت، فعالیت‌ها و نوآوری‌های آتی خود را هدایت کنند.​

دیگر خبرها

  • مونتاژکاران؛ وارثان بیشتر ارز کشور!
  • حضور فعال بانک صادرات ایران در نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز و پتروشیمی
  • چرا خارجی خریدیم؟ / شهرداری تهران توجیه می کند یا توهین؟
  • شماره‌گذاری خودروی ایکس ۵۵ پرو متوقف شد
  • حضور فعال بانک صادرات در نمایشگاه بین‌المللی نفت
  • خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند
  • وارث بیشتر ارز کشور؛ مونتاژکاران/ خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند
  • چرا تولید خودروسازان در فروردین ۱۴۰۳ کاهش یافت؟
  • بهره‌برداری از ۱۱ واحد تولیدی با سرمایه‌گذاری خارجی در شهرک‌های صنعتی استان خراسان‌رضوی
  • مطالبه لوازم‌خانگی و خودروی کیفی ارزان بر زمین مانده است